Ako mačiatko komunikuje?

Postoj:

Ohnutý chrbát- najznámejší postoj mačky, ktorý zaujíma s cieľom oklamať protivníka, používa ho, aby vzbudila dojem vyššej postavy a sebavedomia pri potenciálne nepriateľskom stretnutí.

 

Prikrčený postoj- tento postoj je spojený s premiestnením hmotnosti na labky, je to príprava na rýchly únik.

 

Spoločenské prevaľovanie- keď je mača úplne uvoľnené, víta spoločenský kontakt od druhých mačiek a ľudí tým, že sa prevalí nabok.

 

Kývanie chvostom- je prejavom podráždenia, keď hladíte mača a ono začne kývať chvostom, ihneď prestaňte nakoľko to znamená, že sa mu nepáči to, čo robíte.

 

Výrazy tváre:

Tvar očí a postavenie uší je presným indikátorom toho, čo chce mačka vyjadriť.

 

Neutrálny výraz- uši vzpriamené a otvorené, oči okrúhle.

 

Nahnevaná mačka- uši rovno stočené do strany, zvraštené oči.

 

Agresívna mačka- uši stiahnuté nadol, zreničky okrúhle a roztiahnuté.

 

Spokojná mačka- uši otvorené, smerujú nahor, oči napoly zatvorené, zreničky stiahnuté.

 

Dôležitosť hmatových fúzov- nikdy nestrihajte mačke hmatové fúzy. Používa ich na hmatové preskúmanie okolia, napríklad na odhadnutie šírky priechodu, ale tiež na komunikáciu s inými zvieratami.

 

Zvuková komunikácia

Zvuky sú prejavom emočného stavu.

 

Pradenie- keď pradie tak prejavuje spokojnosť, ale môže tiež priasť keď cíti úzkosť a nepohodlie.

 

Vrčanie a syčanie- používa mačka ako taktiku na zastrašenie a pri útoku.

 

Mňaukanie- môže to byť žiadosť o pozornosť alebo túžba hrať sa.

 

Ako určím pohodu môjho mačiatka?

Medzi behaviorálne signály u mačky, ktorá je uvoľnená a ochotná komunikovať, patrí pomalé privieranie očí, pradenie, otieranie tváre, priblíženie sa a zotrvávanie v blízkosti a uvoľnené prevrátenie sa na bok.

Medzi signály nepohody u mačky patria prejavy úzkosti a strach, zmeny správania súvisiace so stresom: agresivita, deštruktívne správanie, prílišná starostlivosť o srsť a vokalizácia, sebapoškodzovanie, strata apetítu, znížená starostlivosť o srsť, menej časté skúmanie a hra, ukrývanie sa alebo menej častý sociálny kontakt. V tomto prípade neváhajte a poraďte sa s veterinárnym lekárom alebo odborníkom na správanie zvierat.

 

Akú povahu má vaše mačiatko?

Každé mača je jedinečné. Porozumenie povahe, toho čo má a nemá rado, upevní váš obojstranne prospešný vzťah.

Nasledujúce testy sú jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako spoznať povahu vášho mačiatka.

 

Test s guličkou z alobalu- guličku z alobalu kotúľajte popred mačiatko, gulička však musí mať zahladené záhyby, aby sa mača neporanilo. Ak mača zareaguje pomaly, je to prejavom nervozity alebo nezáujmu o kotúľajúci sa predmet.

 

Test hlukom- silne tlesknite rukami, keď vás mača dobre vidí. Ak zostane zvedavé, ale pokojné, bolo vychované v prostredí bohatom na podnety. Ak utečie, snažte sa vystaviť ho zvukom každodenného života, aby si zvyklo na všetky zvuky v domácnosti.

 

Test socializácie- mača pozorujte zo vzdialenosti, ak dobehne pohrať sa s vašimi šnúrkami alebo sa o vás obtrie, bolo správne socializované. Ak je plaché odbehne, keď sa k nemu priblížite, nebolo správne socializované alebo má prirodzene plachú povahu. Je nevyhnutné, aby znovu prešlo socializačnou fázou. Okrem hračiek a dlhšieho času stráveného hrou, je dôležité zabezpečiť, aby boli stretnutia s ľuďmi, inými zvieratami a neživými predmetmi pozitívne a bez stresu.

 

Test zodvihnutím- mača, ktoré je spokojné, ak mu pohladkáte brucho, keď leží na chrbte, bude pokojné a bude sa s ním ľahko vychádzať. Ak sa bráni a použije pazúriky je to signál, že jeho povaha sa môže prejaviť nepredvídateľne, napríklad sa vás pri pohladení pokúsi uhryznúť.

 

Keď vystavíte vaše mačiatko rôznym vonkajším podnetom, podporíte jeho zvedavosť a otvorenosť voči životu. Pre socializáciu je dôležitých najmä prvých 14 týždňov života. Je to vek, keď majú niektoré udalosti dlhodobý vplyv na správanie v dospelosti a ovplyvnia následnú priateľskosť mačky.

 

Priateľské prostredie zahŕňa okolie, kde sa mača ľahko socializuje a zoznamuje s rôznymi ľuďmi a predmetmi. S mačaťom by mali manipulovať ľudia v rôznom veku, malo by stretávať iné zvieratá a zažiť zvuky rôznej intenzity. Čím viac podnetov z okolia, tým vyrovnanejšie bude mačiatko.

 

Aj keď sú mačky nezávislé, potrebujú dostatok pozornosti a lásky, nemali by ostávať samé dlhšiu dobu, nakoľko ich čas osamote pripravuje o pozornosť a podnety, ktoré potrebujú. Musíte si každý deň vyhradiť čas, ktorý strávite so svojím mačiatkom, aj cez víkendy. Porozumenie komunikácie mačiek a sociálneho správania, ktoré ju podmieňuje, vám poskytne dobrý základ pre plnohodnotný vzťah s vaším mačiatkom. Mačiatka komunikujú hmatom, čuchom, vizuálne (telom a tvárou) a hlasom.

 

Hmatová komunikácia

Byť v tesnej blízkosti iných zvierat a ľudí je u mačiek znakom vzájomnej náklonnosti.  Vzájomné otieranie sa a vzájomné umývanie je forma recipročného správania, často ju môžeme pozorovať po konfliktných situáciách ako spôsob zmierenia. Keď vám mačka v lone hnetie labkami kolená, vyjadruje intenzívne potešenie a opakovane prežíva radosť, ktorú cítila pri kŕmení u matky.

 

Značkovanie pachom

Je to prirodzené správanie a spôsob ich komunikácie. Môže byť výstrahou pre iné zvieratá, aby nevstupovali, príznakom úzkosti alebo naopak signálom akceptovania hraníc. Mačatá zanechávajú svoj pach otieraním, škrabaním a rozstrekovaním moču.

 

Otieranie

Pachové žľazy sú umiestnené na tvári, chvoste a labkách mačaťa. Tieto žľazy vylučujú feromóny, chemické látky podieľajúce sa na oboznamovaní sa s okolím, v ktorom sa mača vyvíja. Zanechávanie pachových stôp otieraním tváre a tela o predmety, ľudí a iné zvieratá je upokojujúce správanie, ktoré odráža pocit bezpečia vášho mačaťa. Takýmto spôsobom, ľahkým dotykom a otieraním vám ukazuje, že patríte do jej domova. Pozor, neinpretujte si mylne toto správanie ako žiadosť o kŕmenie, nesprávne pochopenie tohto správania sa považuje za jeden z významných faktorov spôsobujúcich vznik obezity u mačky.

 

Škrabanie

Keď mača škrabe pazúrmi predmety, udržiava si pazúry v dobrom stave tým, že odstraňuje odumretý vonkajší obal pazúra, zanecháva tiež pachovú stopu pomocou žliaz na labkách a aj vizuálne stopy. Keď sa tieto značky nachádzajú pri vchode alebo východe, naznačuje to pocity neistoty u mačky. V životnom prostredí mačky je potrebné urobiť zmeny, aby ste mačke pomohli prinavrátiť silnejší pocit bezpečia.

 

Rozstrekovanie moču

Rozstrekovanie moču na vertikálnych povrchoch zvyčajne začína v 6. mesiaci života, kedy začína byť mača pohlavne aktívne. Toto správanie býva následkom stresu a zmeny návykov a jeho účelom je vzbudiť strach a odstrašiť votrelcov a zvyčajne skončí po kastrácií. Zanechávanie exkrementov sa tiež využíva na značkovanie pachom, často sa nachádza na strategických miestach.

 

Vizuálna komunikácia

Postoj ako prvý vypovedá o emočnom stave mačky a demonštruje mieru strachu a agresie, výraz tváre zase umožňuje jemné rozlišovanie a ako prvý dáva informáciu o zmene emočného stavu u mačky.

 

 

 

Dnes je 18.apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela
+421 948 24 00 24