Organizácia priestoru v novom domove pre mačiatko

Vaše mačiatko sa bude po príchode do vašej rodiny najskôr cítiť osamelo. Je dôležité sa na príchod mačiatka do nového domova pripraviť čo najskôr, minimalizujete tak jeho stres. Tu je niekoľko tipov, ako zabezpečiť, aby sa cítilo chránené a v bezpečí.

Rešpektujte priestor vašej mačky:

Mačky sú prirodzene čistotné zvieratá a uprednostňujú toalety vo vzdialenosti od krmiva a misky na vodu. Toaleta musí byť ľahko prístupná a v dostatočnej vzdialenosti od obývaných izieb. Zabezpečte mačke množstvo pelechov, kde sa môže ukryť alebo si oddýchnuť. Nepokúšajte sa mačku prinútiť spať v konkrétnej izbe, mačka si sama vyberie, kde bude spať a niekedy to býva veľmi netradičné miesto. Vaše mačiatko potrebuje veľa spánku, nerušte ho vo vzácnych chvíľach odpočinku.

 

Na mačiatko vo vašom domove striehnu mnohé nebezpečenstvá. Nájdite si čas a snažte sa prichystať mu čo najbezpečnejšie okolie.

 

Mimo domu:

Zo začiatku je bezpečnejšie obmedziť prístup na miesta, ako je balkón a záhrada, dávajte pozor, keď sú okná otvorené. Neskôr ich bude mačiatko môcť preskúmať, ak bude mať záujem. Preverte, či rastliny, ktoré pestujete, nie sú pre mačku jedovaté. Napríklad ľalie sú pre mačku vysoko toxické. Môžete požiadať svojho veterinárneho lekára o zoznam.

 

Vo vnútri:

Dbajte na to, aby všetky izby, kde sa mačiatko pohybuje, boli bezpečné. Mačiatko, keď mu rastú zuby, obhrýza všetko okolo a preto držte elektrické káble stočené a mimo dohľadu, do elektrických zásuviek vložte bezpečnostné kryty. Odkladajte malé predmety, ktoré môže prehltnúť, napríklad gumičky, pripináčiky a plastové vrecúška, predmety z peny nenechávajte voľne položené. Lieky, pesticídy, postrek na burinu alebo jed na potkany skladujte v uzamknutej skrinke. Mačiatko sa vmestí kdekoľvek, používajte smetné nádoby s vrchnákom, poklop na toalete nechávajte sklopený a pred spustením práčky/sušičky ju vždy skontrolujte.

 

Po príchode mačiatka je dôležité pripraviť každý detail, aby sa mačiatko mohlo u vás udomácniť. Buďte trpezliví a dovoľte mu preskúmať nové prostredie a postupne sa prispôsobiť.

 

Ako pomôcť mačiatku pri objavovaní nového domova?

Vaše nové mačiatko môže počas prvých nocí plakať. Majte na pamäti, že je trochu vystrašené. Vyberte tichú izbu, kde bude mačiatko tráviť prvé dni. To mu umožní zvyknúť si na nové prostredie a pachy nového domova. Do tejto izby tiež umiestnite toaletu a výcvik na dodržiavanie hygieny bude jednoduchší. Keď mačiatku povolíte prístup do iných miestností domu, sprevádzajte ho. Mačatá sú veľmi zvedavé a je úžasné, aké nebezpečné veci dokážu v rýchlosti objaviť.

 

Ako najlepšie pripraviť prvé stretnutie mačiatka s deťmi?

Mačiatka dokážu deti naučiť zodpovednosti a starostlivosti o zvieratá. Toľko na začiatok, najlepšie je však nedovoliť deťom hrať sa s mačiatkom bez vášho dozoru. Aj keď to nemyslia zle, deti dokážu byť k zvieratám nemotorné a hrubé. Vysvetlite im, že nové mačiatko nie je hračka, že potrebuje veľa spánku a nesmú ho budiť iba preto, aby sa s ním poláskali. Ukážte im ako sa k mačiatku bezpečne priblížiť a zodvihnúť ho, povzbuďte ich, aby pri hre s mačiatkom používali hračky. Tak je hra príjemná pre všetkých a pomáha vytvoriť si vzájomné puto.

 

S mačiatkom manipulujte opatrne, náhle pohyby alebo drsné zaobchádzanie ho môžu vystrašiť. Najvhodnejší spôsob, ako zodvihnúť mačiatko je vsunúť mu otvorenú dlaň pod brucho a druhou rukou podoprieť zadnú časť tela.

 

Čo ak už máte iných miláčikov?

Starí obyvatelia sú pánmi domu, takže ich zvyky nemôžete narúšať. Neuprednostňujte nového člena na úkor iných miláčikov, ktorí by sa mohli cítiť zanedbávaní. Dovoľte mačiatku spoznávať rodinu postupne, dávajte pozor a buďte trpezliví.

 

So psom:

Stretnutia medzi vaším psom a novým mačiatkom by mali vždy prebiehať pod vaším dozorom. Na prvé stretnutie vyberte miestnosť, v ktorej sa nachádzajú miesta na úkryt, kde sa mačiatko bude cítiť v bezpečí. Psa držte v kľude a na vodítku. Nemá význam veci urýchľovať, takže kontakt medzi nimi nesiľte, ale počkajte, kým si na seba zvyknú. Ak už vás pes mačky pozná a má ich rád, zoznamovanie bude jednoduchšie.

 

S mačkou:

Ak už doma mačku máte, dbajte na opatrné a postupné zoznamovanie. Našťastie, dospelé mačky majú sklon byť otvorenejšie k mačiatkam ako k dospelým mačkám. Dbajte na to, aby obidve mačky mali možnosť uniknúť, keď sa budú cítiť neisto: je preto dôležité pripraviť viacero potenciálnych úkrytov a pelechov v rôznej výške po celom dome. Zabezpečte každej mačke vlastné miesto na spanie, misku na vodu a krmivo, hračky a toaletu, pretože sa nebudú chcieť deliť. Nesnažte sa kŕmiť ich v blízkosti, aby ste im pomohli sa zoznámiť. Kŕmenie nie je pre mačky spoločenská udalosť, spoločné kŕmenie je pre ne veľmi stresujúce.

Mačky žujú vo svete pachov. Tkaninou otrite sekréty z líc a čela mačaťa a potrite spodnú časť stien v ostatných miestnostiach, vaša prvá mačka si tak zvykne na pach mačiatka.

Dnes je 29.apríl 2024, meniny má Lea, zajtra Anastázia
+421 948 24 00 24